Lotiune pentru protectie solara sau lotiune importiva acneelor



Pentru lotiunea cu protectie solara, parerile sunt impartite: ori e mai buna cea facuta acasa ori e mai buna cea cumparata si verificata pentru protectia SPF.  Ba mai mult, unii au facut cancer de piele pentru ca au folosit crema din comert altii s-au ars pentru ca au folosit-o pe cea de acasa.Intr-o lume ideala, da as folosi numai crema din comert, in lumea noastra reala...nu am incredere in testele lor si chiar daca se testeaza o reteta nu insemana neaparat ca va fi urmata 100% pentru toate produsele viitoare. Asa ca e pe baza de noroc si protectia asta solara, parerea mea.

Pentru ca totusi nu sunt convinsa ca aceasta lotiune facuta in casa este buna, am si crema o crema de la Raw Elements . In Irlanda, nu prea am unde sa o testez, a fost soare saptamana trecuta, cand eu am stat in casa...si a plouat in weekend asa ca pentru protectie solara, am nevoie in primul rand de soare care cam lipseste. Saptamana asta ma duc in Copenhaga, cer senino-noros cu temperaturi maxime intre 19-21C, deci iar nu prea pot sa testez cremele.

Si cele mai bune sfaturi, orice crema ati folosi (pai si de ce mai folosesc crema, daca tot stau in casa? Ma rog, luati-le ca atare, voi hotarati ce e mai bine pentru voi):
- nu iesiti afara cand e soarele puternic
- purtati palarii de soare
- daca vi se pare ca soarele e prea puternic, cautati umbra copacilor sau purtati umbrela (da, mersi, pana si pe soare cu umbrela?)
- purtati haine luni si lejere/usoare care sa va acopere cat mai mult din piele

Printre uleiurile naturale sunt unele care ar avea SPF ca in tabelul de mai jos:
Ulei de seminte de zmeura rosie  28 - 50
Ulei de seminte de morcovil 38 - 40
Ulei de germene de grau 20
Ulei de soia 10
Ulei de nuci Macadamia 6
Ulei de Jojoba 4
Ulei de seminte de susan 2 - 4
Unt Shea 3 - 6
Ulei de Coconut 2 - 8
Ulei de masline 2 - 8
Ulei de Avocado (unrefined) 4 - 15
Ulei de ricin 6
Ulei de migdale 5
Ulei de seminte de canepa 6

Un amanunt foarte important: NU folositi uleiuri de citrice pentru cremele cu protectie solara, sau orice alta cremade zi aveti.

Cel mai important component in orice crema cu protectie solara este oxidul de zinc sau de titan, ambele trebuie sa fie non-nano (particule mai mici decat 100nm) pentru a nu absorbite in sange. Oxidul de zinc este un non-toxic, non-iritant si eficace pentru a bloca razele soarelui. Particulele stau pe stratul cel mai de sus al pielii, imprastiind si absorbind razele UVA si UVB, protejand pielea de dedesubt. Oxidul de zinc micronizat/nano a fost tratat pentru a reduce dimensiunile sale. Cand este adaugat la produsele de protectie solare, acesta nu lasa un film alb pe piele, facandu-l o alegere populara in multe produse comerciale. Problema cu particolele nano, este ca fiind foarte mici, intra prin piele in organism cauzand potentiale probleme de sanatate. In caz ca va orientati catre produse comerciale, aveti grija sa cumparati produse cu oxid de zinc sau de titanium care sa fie non-nano.

In caz ca folositi oxidul de zinc, acesta este un tabel care sa evidentieze masurile care trebuie adaugate pentru protectii diferite:
- SPF 2-5: folositi 5% oxid de zinc
- SPF 6-11: folositi 10% oxid de zinc
- SPF 12-19: folositi 15% oxid de zinc
- SPF >20: folositi 20% oxid de zinc

Reteta

1 lingurita / 5 ml ceara emulsifianta (nu ceara de albine, eu o folosesc pe aceasta)
1 lingurita / 5 ml polysorbate 20 (puteti pune tot ceara, eu il am pe acesta)
1 lingurita / 5 ml ulei de seminte de morcov (SPF 38)
1 lingurita / 5 ml ulei de seminte de zmeura  (SPF 28)
1/2 lingurita / 2.5 ml ulei de seminte de canepa (SPF 4)
1/2 lingurita / 2.5 ml ulei de germeni de grau (SPF 20)
1/2 lingurita / 2.5 ml extras din ulei de masline (SPF 2) (pe acesta il am eu)
1 lingura / 2 x 7.5 ml suc de aloe vera
1/2 lingura / 7.5 ml oxidul de zinc (pe acesta il am)
Cocao sau ceai negru pentru culoare, eu am folosit cacao

Uleiuri esentiale
- 5 picaturi ulei esential de arbore de ceai
- 5 picaturi ulei esential de menta
- 5 picaturi ulei esential de cedru
- 5 picaturi ulei esential de levantica
- 3 picaturi de ulei esential de iasomie (aici e cel ce il folosesc eu, e triplu distilat dar pare foarte bun)

Mod de preparare

1. Se dezinfecteaza masa de lucru, se aseaza ingredientele pentru poza, si se pun pe foc uleiurile cu ceara emulsifianta.


2. Dupa ce ceara s-a topit, se adauga sucul de aloe vera si polysorbate 20.


3. Apoi se adauga oxidul de zinc, aveti grija sa nu inhalati si pentru siguranta folositi o masca pentru fata. (Nu eu n-am folosit, dar pana s-a omogenizat, ori nu am respirat deasupra zicului, ori m-am indeparta sa respir)


4. (Optional) Se adauga pudra de cacao pentru a masca culoare alba a oxidului de zinc si pentru a obtine o solutie cat mai aproape de culoare pielii. Se amesteca cu un mixer, eventual unul diferit fata de cel folosit pentru bucatarie, personal am un mixer de mana doar pentru creme (nu prea folosesc in bucatarie, nu mai gatesc de cand m-am mutat in Irlanda, mancare cumparata chiar e foarte buna).


Intins pe piele, daca folositi cacao nu ar trebui sa se distinga:


Lotiunea rezultata se pune intr-un borcanel (multumesc Dan pentru borcanelele din Grecia, uite ca le si folosesc) si se pastreaza in frigider.


Nu am reusit sa fac o crema care sa nu "se taie", probabil mai trebuia adaugata ceara emulsifianta, dar o prefer asa cum e, poate mai amestec putin oxidul de zinc...oricum cei contra spun ca oricat de mult ai incerca acasa nu poti sa obtii o solutie perfect uniforma.

In plus, aceasta lotiune se poate folosi si ca loctiune contra acneelor, oxidul de zinc protejeaza tenul si, acidul salicilic, cel mai important ingredient, dizolva celulel moarte si imbunatateste starea tenului.

[Update iunie 2017]: Nu functioneaza ca protectie solara, nu la mine cel putin. Nu, nu l-am retestat si nici nu intentionez sa mai adaug Zinc Oxid in viitorul apropiat, pentru protectie solara voi folosi cea de la Raw Elements. Aceasta crema o redirectionez pentru solutie improtriva cosurilor si ca fond de ten, si acela contine oxid de zinc.

Comentarii

Postări populare