Crema picioare anti micoze
Micozele cutanate reprezinta o dezvoltare excesiva a ciupercilor pielii sau unghiilor si se manifesta prin fisuri ale pielii, roseata, mancarime, usturimi. La unghii se manifesta prin ingrosarea, culoare galben-maroniesi poate duce chiar la desprinderea unghiilor. Ciupercile se hranesc cu cheratina din piele si unghii, devin periculoase atunci cand se dezvolta excesiv, e normal sa avem o flora microbiana. Dupa cate stiti, pentru a echilibra flora microbiana puteti folosi probiotice, pe care le folosesc in deo cu oxid de zinc. Totusi, pentru siguranta va recomand sa consultati un doctor specialist, puteti folosi aceasta crema pe langa tratatmentul recomandat.
Prima crema pentru calcaie crapate contine si uleiuri esentiale contra micozelor, reprezinta baza pentru aceasta noua crema. De ce una noua? Pentru ca cea veche e pe terminate, rezultate incep sa apara ... si am vrut sa adaug active noi care ajuta la eliminarea excesului de ciuperci.
Niacinamida sau vitamina B3 este benefica pentru pielea problematica, are efecte antimicrobiene si antifungice, imbunatateste hidratarea si tonusul pielii.
Coaja de salcie alba este cunoscuta ca aspirina naturala, contine salicin si are efecte analgezice, antiseptice. Contine si tannins care are efecte astringente si ajuta la tratarea eczemelor. Are de asemenea si efecte antifungice, dar nu cu un spectru atat de larg pe cat il are vitamina B3.
Laptisorul de matca, este un humectant puternic , dar evident are si proprietati antifungice, ajuta la regenerarea pielii.
In aceeasi categorie intra si sucul de aloe vera si cristalele de mentol, cele din urma ajuta si la a crea o senzatie de racire temporara.
IPM l-am folosit in special pentru a "taia" din grasimea cremei si pentru a fi ai usor absorbita de piele, dar are si proprietati antifungice
Pentru uleiuri am ales in special cele cu efecte puternic antifungice si antimicrobiale:
- Uleiul Neem - cred ca este unul dintre cele mai bune, dar mirosul lui este prea puternic si nu prea frumos, pentru mine.
- Uleiul Tamanu - este recomandat pentru pielea problematica, cu efecte cicatrizante si antiinflamatoare.
- Uleiul de Avocado - ajuta la tratarea pielii crapate
- Uleiul Babassu - din pacate am o cantitate mica, de aceea am adaugat ulei cocos; special la acest ulei este in primul rand calitatea lui de a nu bloca porii si in al doilea rand saponificarea, formeaza o spuma interesanta in orice crema.
- Uleiul de Cocos - cel mai ieftin si mai la indemana, are si proprietati antifungice (personal nu-mi place deloc, dar am inca un borcan de terminat, pentru tenul uscat este foarte bun)
Reteta
Faza apoasa 63%
- 57% (114ml) suc aloe vera
- 2% (4ml) spirulina
- 1% (2ml) praf coaja de salcie alba
- 1% (2ml) laptisor de matca
- 2% (4ml) cristale mentol
Faza uleioasa 32%
- 16% (30ml) ulei
- 2% (4ml) ulei babassu
- 1% (2ml) ulei Tamanu
- 3% (6ml) ulei Neem
- 3% (6ml) ulei Avocado
- 6% (12ml) ulei coconut
- 4% (8ml) unt cacao
- 2% (4ml) IPM
- 6% (12ml) BTMS 50
- 4% (8ml) acid stearic
Faza de racire 5%
- 2% (4ml) Niacinamida
- 2% (4ml-80 picaturi) essential oil: 10 picaturi galbenele, 10 picaturi mentol, 10 picaturi portocale, 10 picaturi lamaie, 20 picaturi tea tree, 10 picaturi levantica, 10 picaturi Scortisoara, 3 picaturi Guaiac
- 1% (2ml) conservant Germaben II
Inlocuitori
Inlocuind componentele, creati o alta crema cu alte active mai pruntate si cu alte proprietati absobante.
- Se poate folosi apa distilata in loc de sucul de aloe vera si eventual adauga praf concentrat de aloe vera. Puteti sa eliminati aloe vera doar cu apa, dar crema isi va scadea efectul antifungic.
- Praful de coaja de salcie alba poate fi inlocuit cu aspirine normale, sau puteti fierbe coahja de la salcie si forma un macerat.
- Praful de laptisor de matca poate fi inlocuit cu praf de miere, sau incercati orice alt humectant.
- Puteti folosi doar ulei de Neem, daca mirosul nu vi se pare prea puternic. Sau puteti folosi doar ulei de cocos, as pastra totusi uleiul Tamanu.
- Se poate inlocui untul de cacaua cu shea.
- Ca uleiuri esentiale puteti folosi si urmatoarele: Cuisoare (clove), Lemongrass, Cimbru, Oregano, Geranium, Piper negru, Citronella, Eucalipt, Musetel, Cedru, Tamaie, Pin, Rozmarin.
- Puteti inlocui si emolientii cu cei cu care sunteti obisnuite, dar se va pierde efectul cationic si balsamic dat de BTMS.
- Puteti folosi ce conservant aveti, dar trebuie adaugat conservant avand in vedere ca aceasta crema contine apa.
Mod de preparare
1. Se aseaza ingredientele la indemana si se dezinfecteaza masa de lucru.
2. Se combina ingredientele din faza apoasa intr-un recipient termorezistent. Se amesteca pentru a omogeniza activele pudra.
Am folosit blenderul pentru a omogeniza cat mai bine prafurile, incluzand spirulina cu sucul de aloe.
3. In alt recipient termorezistent se combina ingredientele din faza uleioasa.
4. Se mai mixeaza o data pudrele si sucul de aloe vera, apoi se adauga cristalele de mentol.
6. Se iau de pe foc si se combina. Se foloseste un blender pentru omogenizare si formarea emulsiei.
Am pus reciepientul intr-un vas cu apa rece pentru a se raci mai repede. Am continuat amestecare cu un mixer de mana.
7. Dupa ce crema s-a racit, se adauga ingredientele din faza de racire, am inceput cu Niacinamida apoi am amestecat pentru omogenizare.
8. Se continua cu adaugarea uleiurilor esentiale, si din nou se mixeaza.
9. La final se adauga conservantul si se mixeaza din nou. Pentru a stabiliza crema, se lasa la frigider 48 de ore, api se poate pastra si la temperatura camerei.
Crema rezultata am pus-o 3 borcanele de 60ml plus inca putin, in caz ca doriti sa stiti cat va rezulta din aceasta reteta.
Tratarea micozelor este un tratament de durata, trebuie aplicata crema cateva luni (6-12 luni) si nu numai cateva zile, asa ca trebuie sa aveti rabdare cu orice metoda sau crema alegeti. Crema nu se aplica pe fata sau alte zone sensibila, se poate incerca aplicarea locala pe unele spoturi. Nu este indicata pentru copii.
Comentarii
Trimiteți un comentariu