Deo cu oxid de zinc




Saptamana trecuta am fost in Amsterdam si pe langa gradina zoologica (minunati fluturasi si pinguini), am vizitat si Micropia. Acolo am vazut o demonstratie de curatare cu sapun normal versus cel cu probiotice: introducand bacteriile benefice in organism, le putem elimina mai eficient pe cele daunatoare. Am gasit un articol interesant despre combinarea probioticelor cu antibiotice aici, si amandoi, eu si domnul meu, suntem mult mai convinsi sa folosim probiotice in spalare si dezinfectare.

Am scris despre probiotice si in deodorant solid cu argila si probiotice, ajuta la refacerea florei microbiene benefice care elimina mirosurile neplacute. In plus, pulberea de diatomit, aricolul din micropia aici, mareste puterea de eliminarea a bacteriilor "rele".

Aceasta reteta este cel putin a cincea reteta reusita pe care am facut-o, cu fiecare reteta eliminand cat mai mult bicarbonatul de sodiu care este iratant pentru pielea sensibila, in special pielea mea. Oxidul de zinc are urmatoarele proprietati benefice pentru deodorant:
- reactioneaza cu acizii grasi transformandu-i in sare de zinc fara miros
- este antibacterial, inhiband descompunerea substantelor dulci care sunt principalul "vinovat" pentru mirosurile neplacute de transpiratie
- are putere de absorbtie relativ mare, absorbind o parte din dulciurile nedescompuse
- nu este absorbit de piele, de aceea se foloseste cu particole mai mari de 30nm, non-nano

Argila alba ajuta in special la detoxifiere si are si o putere de absorbtie buna, diatomitul...va trebui sa scriu un articol mai mare despre el, scheletele de mini-alge bogate in silica, ajuta la abraziune in primul rand.

Despre uleiuri esentiale am scris aici, trebuie neaparat folosite toate cele 3 note in procente 2:5:3 (base notes:middle notes:top notes) daca doriti sa aveti un miros placut pentru o perioada mai indelungata. Prima data am folosit doar top notes, si dupa 2-3 ore incepeam sa miros a ulei, nu urat, dar doar ulei.

Reteta

- 1 lingurita (5ml) ceara de albine
- 1 lingurita (5ml)  unt Shea
- 2 lingurite (10ml) unt Cocoa

- 3/2 lingura (22.5ml) ulei cocos
- 1/2 lingura (7.5ml) ulei Neem
- 1/2 lingura (7.5ml) ulei ricin (Castor)
- 1 lingura (15ml) ulei vitamin e

- 1 lingura (15ml) amidon de porumb
- 3/2 lingura (22.5ml) oxid de zinc
- 1 lingura (15ml) diatomit
- 2 linguri  (30ml) argila alba
- 4 capsule de probiotice (Bio-Kult)

- 100 picaturi uleiuri esentiale:
   - 20 picaturi note de baza: 5 picaturi Cedarwood, 5 picaturi Frankincense, 10 picaturi Sandlewood
   - 50 picaturi note de mijloc: 10 picaturi Lavender, 10 picaturi Ylang Ylang, 15 picaturi Geranium, 15 picaturi Pine Scotch
   - 30 picaturi note de inalte: 10 picaturi Wild Orange, 5 picaturi Neroli, 15 picaturi Lemon

Mod de preparare

1. Se aseaza ingredientele la indemana si se dezinfecteaza masa de lucru.

2. Se combina unturile, uleiurile si ceara intr-un pahar termorezistent si se pun pe e baie-marie. Se lasa pe foc mediu timp de 15-20 minute  pentru a elimina cat mai multe bacterii.

3. Se iau de pe foc, se adauga pudrele si se blenduiesc la viteza mica.

4. Dupa ce s-a racit paharul pana sa poate fi atins cu mana, se adauga uleiurile esentiale incepand cu notele de baze, de mijloc si cele inalte.

5. Se toarna in recipientele finale si se lasa in frigider la intarit.


Nu am pus conservant, pastrez deodorantul in frigider. Pentru zilele calduroase de vara se poate addauga mai multa ceara, sau se poate pastra in frigider, altfel e posibil sa fie putin cam moale. In Dublin, nu am aceasta problema, temperatura maxima de 24C este perfecta pentru acest deodorant.


Comentarii

  1. Răspunsuri
    1. Argila sau oxid de zinc, cred ca ar merge jumatate cantitate argila si jumatate oxid de zinc. Se schimba totusi reteta si nu am incercat fara diatomit, dar sincer cred ca e ok.

      Ștergere

Trimiteți un comentariu

Postări populare