Deodorant solid cu argila si probiotice


Reteta de baza pe care am folosit-o este 3 linguri de ulei din care cel putin 1 de cocos, 2 linguri unt, 3 linguri de bicarbonat de sodiu si 2 linguri de amidon sau arrowroot. Si de aici am schimbat componentele, am redus bicarbonatul de sodiu pentru ca am o piele sensibila (si ustura!).

Cel mai daunator component din deodorante este aluminiul, care este folosit cu scopul de a stopa transpiratia. Parabenii sunt substante chimice folosite drept conservanti pentru ca inhiba dezvoltarea bacteriilor si prelungesc perioada de valabilitate a produselor. Acestea impreuna cu alte componente pot provaca cancerul la san, cancerul la prostata, boala Alzheimer, tulburari neurologice, malformatii congenitale, tulburari endocrine, tulburari ale glandei tiroide.

In ultimul timp nu mai gasesc deodarante fara aluminiu, era prima mea grija, si daca tot am toate componentele, m-am gandit: de ce sa nu fac un deodorant? Sunt deja la a patra incercare, primul nu aveam note diferite de parfum si in 2 ore incepeam sa miros a ulei, la al doilea am folosit argila Aztec care lasa pete negre pe haine (argila este foarte buna, petele se clatesc la spalare dar totusi sunt urate pe tricoul alb) si la al treilea am folosit prea multa ceara de albine si nu putea fi intis.

Sa va spun de schimbari:
1. Bicarbonatul de sodiu sigur ustura, oricat de bun ar fi nu pot sa folosesc atat de mult pe pielea mea sensibila. Asa ca l-am inlocuit cu o argila Kaolin care are numeroase beneficii printre care: detoxifiant, curata porii si pielea, este un fin exfoliant si aspira transpiratia, mirosurile urate si toxinele. Si este alb, este foarte buna si argila Aztec...dar este neagra.

2. Un alt substituent al bicarbonatului de sodiu folosit in reteta de mai jos este pulberea de diatomit. Este bogata în siliciu si este antimicrobiana, motiv pentru care functioneaza atat de bine. PH-ul poate varia în functie de locul in care provine, dar este, in mod obisnuit, mai scazut decat bicarbonatul de sodiu.

3. Amidonul de porumb absoarbe si mentine transpiratia si ajuta la solidificarea deodorantului.

4. Bicarbonatul de sodiu...probabil cel mai bun pentru cei cu pielea mai putin sensibila, neutralizeaza mirosurile neplacute de transpiratie.

5. Probioticele ajuta la echilibrarea micro florii bacteriale (distrusa de aluminiul din deodorantul conventional) si la eliminarea mirosurilor neplacute cauzate de microorganismele care sunt atrase de umezeala.  Pentru a obtine un beneficiu maxim din probiotice, trebuie sa alegeti o marca care este stabila asigurati-va ca probioticele au un amestec de lactobacil si bifidobacterii la minim. De asemenea, trebuie amestecate dupa ce crema s-a racit pentru a nu distruge bacteriile.

6. Uleiul de magneziu ajuta la eliminarea transpiratiei, dar il folosesc si pentru a suplimenta organismul cu magneziu, absorbtia prin piele a magneziului este cea mai mare (exceptand injectiile). Magneziu ajuta la reducerea durerilor musculare, intareste oasele si dintii, trateaza acneea, reduce stresul, reduce hipertensiunea, reduce frecventa migrenelor.

Despre celelalte uleiuri puteti gasi mai multe informatii in pagina uleiuri-pentru-ten.

Reteta

- 1 lingura de ceara de albine
- 1 lingura de unt de Shea
- 2 linguri unt de cacao

- 1 lingura de ulei de nuca de cocos
- 1/2 lingurita de ulei de rodii (Neem)
- 1/2 lingura de ulei de ricin (Castor)
- 1 lingura de ulei de magneziu

- 1 lingura de amidon de porumb
- 1 lingura de bicarbonat de sodiu
- 1 lingură de pulbere de diatomit (eu il folosesc pe acesta Diatomaceous Earth)
- 2 linguri de lut sau argila de Kaolin  (eu il folosesc pe acesta Kaolin Clay)
- 4 capsule de probiotice (eu le folosesc pe acestea Bio-Kult)

- 30-40 picaturi uleiuri esentiale (pentru parfum, verificati uleiuri esentiale si tonalitati). Personal am folosit urmatoarele
   - top notes/note de varf (evaporare in 1-2 ore): levantica, lamaie, menta, eucalipt
   - middle notes/note de mijloc (evaporare in 2-4 ore): Ylang Ylang, tamaie/frankincense, pin, arbore de ceai si iasomie
   - base notes/note de baza (evaporare dupa 4 ore): wintergreen, cedru

Dupa testul caldurii in Copenhaga, sigurul miros persistent dupa 4 ore a fost cel de cacaoa de la untul de cacaoa. Este prima data cand il folosesc, cu siguranta voi continua si voi inlocui untul Shea cu cacoa.

Mod de preparare

1. Se dezinfecteaza masa de lucru, se aseaza ingredientele pentru poza, si se pun pe foc mic uleiurile, untul si cu ceara.


2.  In timp ce se dizolva ceara, se asculta muzica preferata si se danseaza in jurul cratitei cu apa ...si ceara care se dizolva prea greu.

3. Se adauga amidonul de porumb, argila, pulbere de diatomit si bicarbonatul de sodiu..si bum o minunata reactie dintre bicarbonatul de sodiu si uleiul de magneziu (care este de fapt o clorura de magneziu).  Nu stiu exact ce a iesit dar are cate ceva din clorura de magneziu, sulfat de magneziu si carbonat de magneziu... O struto-camila care, teoretic este izolator termic (oare pot folosi deodorantul meu iarna in loc de haine si sa merg la plaja??), rezistent la foc, tonifica muschii, combate constipatia,  regleaza sistemul hormonal, previne si amelioreaza crampele si spasmele musculare, trateaza astmul si inflamatia gatului. Deci o concluzie ar fi: sa folosesc deodorantul, sa trasnpir, apoi sa folosesc transpiratia pentru dureri musculare sau constipatie si putin pe nas pentru raceala. Interesant...trebuie sa ma gandesc la diferite alte intrebuintari ale acestui minunat bum bum.


4. Se ia de pe foc si dupa ce se raceste se adauga probioticele si uleiurile esentiale. Personal eu adaug si conservant, dar daca se pastreaza in frigider timp de 5-6 saptamani (2-3 recipiente de deodorant le consumam cam in 6 saptamani) nu este neaparata nevoie.


5. Se toarna in recipientele de deodorant si se adauga in frigider in cutiuta cu produse bio.


Intr-adevar, in primele saptamani am avut probleme cu transpiratia, a fost o perioada mai delicata de 1-3 luni, dar am folosit o masca detoxifianta, evident aceeasi masca descrisa in pagina masca-pentru-fata-si-par . Cel mai probabil, argila folosita ajuta si ea, cert este ca acum folosim numai deodorant facut de mine si nu avem nici un fel de probleme cu transpiratia urat mirositoare. Da, exista transpiratie, dar sper eu ca microorganismele care cauzeaza mirosul urat au disparut.

Comentarii

Postări populare