Pudra si fond de ten minerale SPF 20



Dupa ce am incercat creme, sampoane si sapunuri facute in casa, a venit timpul sa incerc si machiajele. Am inceput cu pudra, pe care am transformat-o la sfarsit in fond de ten pentru ca este cea mai usoara reteta.

Oxidul de zinc si de titan se folosesc pentru a mari puterea de acoperire a pudrei, dar in acelasi timp ajuta si la la protectia solara, absorbind razele UVA si UVB. Mai multe detalii despre aceste ingrediente gasiti in articolul lotiune pentru protectie solara, care la mine nu prea a functionat, poate doar am folosit prea putin oxid de zinc.

Stearatul de magneziu se adauga pentru a mari aderanta pe piele, este un component vital. Am incercat sa fac farduri fara el, si nu se pot intinde pe piele. Reteta pentru farduri de pleoape este urmatoarea pe care o voi adauga saptamana aceasta.

Ca ulei, se poate folosi uleiul de argan sau orice alt ulei care are un termen de valabilitate ridicat.

Cum spuneam la inceput, am tranformat o parte din pudra in fond de ten adaugand o lotiune anti-imbatranire de acid hialuronic cu peptide (cumparate de aici), imediat dupa ce o termin voi face alta si voi adauga poze cu reteta.  

Reteta

- 2 lingurite (10g) titanium dioxide
- 1 lingurite (5g) zinc oxide
- 1 lingurite (5g) sericite mica
- 3/8 lingurite (1.8g) stearat de magneziu
- 23 picaturi (1.15ml) of vitamin e
- 1 picaturi (0.05ml) neroli
- 2 picaturi (0.1ml) tea tree


- (optional pentru fond de ten) 10 picaturi lichid leucidal ca si conservant

Sau puteti sa gasiti pigmentii cosmetici aici, se pot folosi la fabricarea de farduri, sapunuri, rujuri si creme.

Pentru culorile mai inchise se mai adauga 1/8 stearat de magneziu si 5 picaturi ulei. 

Mod de preparare

1. Se dezinfecteaza masa de lucru, se aseaza ingredientele la indemana.


2. Pentru ca prafurile folosite, in special silica si mica sunt foarte mici si inhalate pot dauna plamanilor, este important de folosit o masca de protectie impotriva prafurilor ca cea de aici, cea folosita de mine este la jumatate de pret gasita la un magazin cu produse pentru constructii.


3. Se foloseste o rasnita de cafea ca cea de aici special destinata numai pentru cosmetice, nu se poate curata dupa utilizare. Rasnita este importanta, am incercat sa amestec prafurile intru-un pojar micut, dar dupa 10 minute am renuntat, prafurile nu se combina.

Se pun in rasnita toate prafurile folosite, fara pigmenti. Se infasoara butonul si portiunea dintre capac si corpul rasnitei cu o folie de plastic...nu am pus folia de plastic de fiecare data, si au fost suficiente particole de praf prin aer, care sa ma convinga sa folosesc folia si sa pornesc hota de la aragaz sa mai absoarba din ele.

Se rasneste timp de 20 de secunde, apoi se bate usor pe capac pentru a imprastia prafurile inapoi in rasnita. Se repeta de 2-3 ori rasnitul care 20 de secunde.

Inainte de a desface rasnita, se bate usor capacul pentru a avea cat mai putina pudra pe margini dupa care se asteapta 2-3 minute pentru ca prafurile sa se "aseze". Nu am asteptat de prima data, aragazul meu negru a devenit gri...bine ca aveam masca, ochelarii si hota pornita.


4. Se adauga picaturile de ulei cat mai imprastiat prin rasnita, si se repeta rasnitul de 20 secunde de 2-3 ori. Apoi, se desface iar capacul cu grija, cum am explicat la punctul 2, si se imprastia pudra de sub tablitele rasnitei, de pe pereti si de pe capac, e foarte posibil ca picaturile de ulei sa se fi lipit de peretii rasnitei si sa nu fie omogenizate. 

Se rasneste din nou de 2-3 ori timp de 20 de secunde.



5. Incepe partea frumoasa in care se adauga putin cate putin pigmentii, se rasneste cate 20 de secunde si se incearca pe piele pentru a ajunge la o culoare cat mai apropiata.

Pielea umana are o combinatie de toate culorile: galben, rosu, verde si putin negru. Nu as putea sa va dau masuri, chiar am adaugat putin cate putin pigmenti pana am ajuns la culoare dorita, am si o poza cu un fond de ten, parca au aceeasi culoare.


6. Se pune intr-un recipient micut, se indeasa cu o lingurita, apoi cu o moneda invelita intr-o bucatica de carpa umezita cu alcool, pentru a face o pudra compacta. Acesta e cel mai urat si plictisitor pas, se poate sari, dar pudra nu va mai fi compacta.


7. Tadaa...pudra e gata si cum spuneam are o culoare apropiata de fondul meu de ten din comert.


8. Daca tot m-am razgandit, si am vrut sa fac si pudra si fond de ten, am lasat intr-o cutiuta mai mica pudra, pe care am presat-o din nou cu o lingurita. Apoi am acoperit pudra alcool, l-am lasat sa se evapore si am preat din nou cu moneda invelita in carpa. (care este de fapt un pansament cu alcool)


9. Am incercat sa folosesc un tub pentru fond de ten, nu am reusit sa amestec pudra cu lotiunea de peptide...asa ca am schimbat recipientul final intr-un borcanel in care am adaugat 2 bilute pentru a se combina mai usor atunci cand este agitat, inainte de folosire.


Cata lotiune folositi pentru fond de ten e alegerea voastra, depinde de cat de fluid vreti sa fie.
Puteti sa inlocuiti lotiunea cu orice lotiune aveti prin casa sau cu apa filtrata, aveti grija la bacterii si adaugati conservanti conform prospectului de pe conservant.

Imi place mult idea de fond de ten cu protectie solara si cu acid haluronic plus peptide care sa ajute tenul si sa estompeze ridurile fine, pudra parea prea ...fada si fara prea multe beneficii, in afara de a fi naturala si creata de mine.

Comentarii

Postări populare