Crema unt maini si corp
Reteta unt de corp pe care am facut-o mi se pare cam grasa asa ca de data asta m-am decis sa incerc cu BTMS si apa. Pentru ca este iarna, am adaugat uleiuri esentiale cu miros de conifere si spirulina, pentru culoare si pentru calmarea pielii iritate, mai multe despre spirulina puteti gasi in reteta crema pentru calcaie crapate.
Crema unt maini si corp este puternic hidratanta datorita componentelor active adaugate, cu efect umectant: glicerina, allantoin, Oligoquat M, uree.
Cred ca aceasta este prima crema in care am inceput sa folosesc esteri, mai multe detalii gasiti pe blogul lui Susan aici. Esterii aduc cremei o senzatie de "dry", astringenta si reduc senzatia uleioasa. De asemenea, ajuta penetrarea mai profunda a ingredientelor active in piele. Principalul ester este IPM, mai multe detalii despre el aici. Din aceeasi categorie face parte si Coco-caprylate (derivat in uleiul de cocos) care ofera alunecare si o atingere matasata, se absoarbe usor fara a lasa un film gras.
Uleiul de Babassu l-am folosit pentru ca contine saponina si lasa un film alb care se absoarbe repede. Seamana cu uleiul de cocos, dar este mai usor pentru ca are 42% acid lauric care de asemenea este un antiinflamator, calmeaza iritatiile, arsurile, muscaturile de insecte si reactiile alergice. Previne caderea parului si formarea matretii. Poate ajuta la tratarea unor boli de piele ca psoriazis, eczeme, rozacee sau chiar de acnee. Datorita continutului ridicat al vitaminei E, antioxidantilor si a acizilor grasi paote elimina ridurile, reduce cicatricile si petele, stimuleaza cresterea de celule noi si mareste elasticitatea pielii.
Despre uleiurile de Cacay si coacaze/Blackcurrant seed oil am scris aici, daca doriti sa cititi.
Rezultatul, este o crema unt care se absoarbe repde, cu textura placuta si fina, bogata in active nutritive, emoliente, regeneratoare si antioxidante care lasa pielea hidratata si catifelata.
Reteta
Faza apaoasa
- 36% (72ml) apa
- 5ml apa grefe
- 5ml apa cedru
- 62ml apa distilata
- 10% (20ml) aloe vera gel
- 2% (4ml) glicerina vegetala
- 2% (4ml) uree sau activ ce contine uree
- 1% (2ml) allantoin
- 1% (2ml) pudra peptide matase
Faza uleioasa
- 10% (20ml) ulei
- 10ml ulei coacaze (Blackcurrant seed oil)
- 5ml ulei babassu
- 5ml ulei Cacay
- 14% (28ml) unt
- 20ml unt shea
- 8ml unt cacao
- 3% (6ml) cetyl alcohol
- 8% (16ml) BTMS-50
- 2% (4ml) Coco silicone (Coco-caprylate)
- 2% (4ml) Isopropyl myristate (IPM)
Faza racire
- 2% (4ml) provitamina B5
- 2% (4ml) Oligoquat M
- 2% (4ml) ulei esential
- 1% (2ml) vitamina e
- 1% (2ml) extract de orhidee
- 1% (2ml) conservant Germaben II
(optional) 2ml spirulina
Inlocuitori
- Se poate folosi apa distilata in loc de apele de grefe si cedru.
- Ureea, allantoin se pot inlocui cu glicerina sau alte active umectante.
- Ca uleiuri si unturi, puteti folosi ce aveti dar in functie de uleiuri se va schimba textura, absorbtia precum si efectul de "dry".
- Activele din faza de racire pot si ele fi inlcuite cu ce alte active aveti, dar din nou va schimba rezultatul final.
- Puteti inlcui si emolientii cu cei cu care sunteti obisnuite, dar se va pierde efectul cationic si balsamic dat de BTMS.
- Puteti folosi ce conservant aveti, dar trebuie conservant avand in vedere ca aceasta crema contine apa.
- Nu as inlocui esterii, macar unul dintre ei sa folositi 4%.
- Ca uleiuri esentiale, puteti sa folositi ce vrei, personal am folosit cele din poza din reteta.
Mod de preparare
1. Se aseaza ingredientele la indemana si se dezinfecteaza masa de lucru.
2. Se combina ingredientele din faza apoasa intr-un recipient termorezistent. Se amesteca pentru a omogeniza activele pudra. Am folosit un Milk Frother pentru omogenizare.
3. In alt recipient termorezistent se combina ingredientele din faza uleioasa.
4. Se pun pe baie-marie, am acoperit recipientul cu apa cu un capac de silicon pentru a evita cat mai mult evaporarea. Se lasa pe foc mediu timp de 15-20 minute pentru a ajunge la aceeasi temparatura si pentru a elimina cat mai multe bacteriile.
5. Se iau de pe foc si se combina. Se foloseste un blender, sau un un Milk Frother, noua mea jucarie.
6. (Optional)Dupa ce s-a racit, se adauga spirulina si un varf de cutit de mica portocalie.
7. Se continua cu adaugarea uleiurilor esentiale, am mai adaugat si o picatura de culoare verde.
8. Urmeaza omogenizarea ingredientelor active din faza de racire si a conservantului. Am continuat omogenizarea cu un mixer, crema devenise prea consistenta pentru Milk Frother.
Comentarii
Trimiteți un comentariu