Crema hidratanta pentru ten sensibil
Pentru ca mi-a placut foarte mult crema antirid ten matur, am vrut neapartat sa am si eu una la fel, dar mui putin grasa. Crema respectiva se poate folosi si ca crema de noapte, sau pentru tenul uscat sau mixt. Dar este prea grasa pentru mine, asa ca am inlocuit unturile cu uleiuri si am suplimentat cantitatea de emolienti.
Crema hidratanta pentru ten sensibil hidrateaza, hraneste si calmeaza tenul sensibil si acneic, se absoarbe repede in piele si ajuta la diminuarea ridurilor, cresterea elasticitatii si fermitatii pielii. Se poate folosi pentru toate tipurile de ten, ca o crema de zi usoara. Pentru tenul gras, o recomand totusi seara, pentru timpul zilei eu folosesc doar ser antirid cu aha si peptide.
Uleiurile le-am ales pe cele cu acid linoleic mai mare, si cu rata comedogenica (de inchidere a porilor) mica pentru ca crema sa poata fi folosita si pentru tenul acneic. Sunt cam aceleasi uleiuri folosite in reteta de balsam natural dupa ras, proportiile de uleiuri sunt cele de mai jos:
- ulei macese - Linoleic acid– 44%, Oleic acid– 14%, Comedogenic Rating– 1
- ulei seminte zmeura - Linoleic acid– 52%, Oleic acid– 11.7%, Comedogenic Rating– 0-1
- ulei cactus - Linoleic acid– 37%, Oleic acid– 43%, Comedogenic Rating– 0
Am incercat din pura intamplare uleiul de cactus, dar de atunci nici nu as mai folosi altul pentru tenul meu. Este putin mai scump, dar prefer sa-l folosesc mai rar decat sa-l inlocuisc cu altul. Mai multe detalii despre el gasiti aici, sumar este mult mai concentrat in bunatati decat cunoscutul ulei de argan.
Puteti sa inlocuiti uleiurile cu altele pe care le aveti si care stiti ca sunt bune pentru tenul vostru, la fel si cu apele. BTMS si cetyl alcool, nu le-as inlocui adauga catifelare si hidratare pielii. Ingredientele active poti fi si ele inlocuite cu ceea ce stiti ca se potriveste pentru tenul vostru.
Reteta
- 2 linguri (30ml) apa grefe
- 1 lingura (15ml) colloidal silver
- 1/8 lingurita (0.6ml) glicerina vegetala
- 4 pastile probiotice (Bio-Kult)
- 1 lingurita (5ml) ulei cactus
- 1 lingurita (5ml) ulei macese
- 1/2 lingurita (2.5ml) squalane masline
- 1/2 lingurita (2.5ml) ulei zmeura rosie
- 1 lingurita (5ml) BTMS-25 sau Emulsifying Wax NF
- 1/4 lingurita (1.25ml) cetyl alcohol
Faza de racire
- 1/2 lingurita (2.5ml) ingredint active, am folosit ser antirid cu aha si peptide
- 1/8 lingurita (0.6ml) vitamina B
- 1/8 lingurita (0.6ml) colagen vegetal
- 1/8 lingurita (0.6ml) elastine
- Uleiuri esentiale: Tea-Tree, Neroli, Lemon, Orange (0.62ml/12picaturi in total)
- 1/16 (0.3ml) lingurita conservant Germaben II plus
Mod de preparare
1. Se aseaza ingredientele la indemana si se dezinfecteaza masa de lucru.2. Intr-un recipient termorezistent, se combina apele, cu glicerina si pastilele probiotice.
3. In alt recipient termorezistent, se continua cu combinarea uleiurilor cu solutiile emulsifiante.
4. Se pun pe baie-marie, am acoperit paharul cu apa staniol pentru a evita cat mai mult evaporarea. Se lasa pe foc mediu timp de 15-20 minute pentru a ajunge la aceeasi temparatura si pentru a elimina cat mai multe bacteriile.
5. Se iau de pe foc si se combina. Am incercat ambele metode: apa in ulei, si uleiul in apa. Nu am vazut multe diferente intre ele. Aici am turnat uleiul in apa.
7. Solutia s-a emulsionat mai repede cu blenderul.
8. Dupa ce s-a racit paharul incat sa-l putem atinge cu mana, combinam ingredientele din faza de racire. De data aceasta am folosit mixerul, pentru ca crema devenise prea compacta pentru combinarea cu blenderul. Conservantul se adauga la sfarsit.
9. La sfarsit se pune crema in recipientul final. Se poate pastra in frigider, sau intr-un loc racoros si ferit de lumina directa a soarelui.
Comentarii
Trimiteți un comentariu